Bebodda platser – förhandsinformation

Forsell Bebodda platser Omslag framsida

Håkan Forsell har i boken Bebodda platser – studier av vår urbana samtidshistoria (Arkitektur förlag) samlat ett urval av sina essäer, artiklar, blogginlägg och fältstudier om den nya urbana värld som växt fram under efterkrigstiden, och särskilt efter 1989.

Texterna rör sig från stadsomvandlingar i Baltimore till förfallna flyktingbostäder i Aten, från hip-hop-scenen i Neubrandenburg till skolsegregation i Berlin, från allmännyttan till finansurbanismen, från murar till konsumtionstempel – och däremellan: Irrfärder i Växjö. Fotbollshuliganer i Wien. En rondellmarsipulami i Charleroi. En cricketmatch vid Årstaviken.

Bebodda platser är ett bidrag till ”akutforskningen” om städers materiella och kulturella betydelse. Hur ser den egentligen ut, vår urbana samtidshistoria?  Vad berättar den byggda miljön om vilka val samhällen och enskilda har gjort? Blev livet i våra städer som vi hade tänkt?

Boken vänder sig till den som är intresserad av stadsbyggnad, bostadspolitik, kulturstudier, arkitektur och livet i städer överlag.

Håkan Forsell är urbanhistoriker, docent i Historia vid Stockholms universitet och gästforskare vid Center for Metropolitan Studies, TU-Berlin.

Boken finns i handeln från 20 juni och recensionsdatum är satt till 18 juni.

För mer information, recensionsex eller för att boka intervju ta gärna kontakt med mig, michael.svedberg@blankpress.org, eller förlaget, dan.hallemar@arkitektur.se.

Med vänlig hälsning,

Michael Svedberg / Blank Press

Håkan Forsell

Bebodda Platser – studier av vår urbana samtidshistoria

(Arkitektur förlag 2013)

ISBN 978-91-86050-83-2.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i allmännyttan, Äganderätt, Berlin, Bilder från igår, Egendom, European urban history, förtätning, Gentrifiering, Grekland, INURA, Istanbul, London, Malmö, Metropolitan Pedagogy, offentlig kommunikation, segregation, stadsregioner, Urban crime, Urban economy, Urban Education, Urban heritage, Urban resilience, urban sociologi, Urban transit och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s