Kartografering av segregation och förfall – gamla frågor, nya metoder

Några har kanske som jag suttit över helgerna och tittat i boken Avgrunden och bilderna av Jan Jörnmark och Annika von Hausswolff över förfallet i Detroit . Häpnadsväckande och skrämmande, naturligtvis – men samtidigt framstår bilderna som isolerade och överlag esteticerade. Alla orsakerna bakom blir som fragment till en förklaring.

Över samma tema men på ett annat sätt, och med annan teknik, berättar kartorna till Colin Gordons bok Mapping Decline: St. Louise and the Fate of the American Cities mer övergripande och visuellt förklarande. Boken kom ut 2008 men nu i dagarna har Harvard’s Map Project publicerat kartorna separat online.

Vilken effekt de många lagren av kartografering har när man väl satt sig in i de samverkande faktorer som påverkar en stads förfall! Även om man inte känner till St. Louis öde från början är det fascinerande, och man vill omedelbart läsa på. Man kan gå in på sajten och pussla ihop faktorer som zondragning, red-lining, rasistiska husköpslagar, kommunal exploateringspolicy, industrikvarterens omkringflyttning etc… från början av 1900-talet till idag.

Slutsatsen blir ett svidande åtal mot politiker, fastighetsmäklare, och hypotekslåneinstituten för avsiktliga beslut som faktiskt offrade den egna staden för att upprätthålla rasmässig segregering och helvita förorter. Colin Gordon kartor visualiserar ett smärtsamt mönster av orättvisor som de senaste decennierna har evaporerat i en socioekonomisk kris som inte står Detroits långt efter.

Studien framstår för mig som en förebild för en ny typ av historia: en som analyserar lika mycket visuellt som textuellt, rumsligt som kronologiskt. Gordon berättar om något alla känner till, om amerikanska mid-west städernas nedgång, men med ny energi och framför allt ny teknik som gör att man aldrig tidigare har sett så tydligt hur felaktiga politiska beslut och ekonomisk kortsiktighet kan verka förödande i stadsrummet.

Men boken handlar inte bara om historia utan visar att den aktuella politiska fragmenteringen fortsätter att underminera en renässans av den amerikanska staden. Och detta just i en samtid som verkligen har insett stadens nödvändighet för framtiden: ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i ekonomisk kris, migration, segregation, Urban America och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s