Om den svenska kommunala självstyrelsen

150 år av självstyrelse. Kommuner och landsting i förändring, Lars Nilsson & Håkan Forsell. 2013. 495 sid.

150 år av självstyrelse. Kommuner och landsting i förändring, Lars Nilsson & Håkan Forsell. 2013. 495 sid.

Det är i år 150 år sedan de svenska kommunalförordningarna trädde i kraft. En milsten för folkrepresentation, lokal och regional demokrati i Sverige och ett av de viktigaste liberala politiska initiativen någonsin i landet.

Den 12 september ägde ett stor jubileum i Stockholms stadshus rum med representanter från alla kommuner och landsting i landet. Jag kunde inte närvara pga utlandsvistelse, men uppenbarligen var kungen hedersgäst och höll ett jubileumstal. Jag vet inte riktigt hur man hade tänkt där från Sveriges kommuner och landstings sida – det var väl just kungen och central övermakt som 1863 års författning ville bjuda motstånd? Makten åt folket. – Där har kungen ingenting att skaffa.

Nåväl, i samband med 150 årsjubileumet utkommer en diger bok: 150 år av självstyrelse. Kommuner och landsting i förändring där Lars Nilsson och jag själv har skrivit var sin del om lokal- och regionalsamhällenas utveckling.

Mina ca 100 sidor i boken är en svepande blick över landstingsväsendets förändringar i Sverige. Inte minst de fysiska spår som landstingen har satts i våra städer och mindre samhällen i form av lasarett, sjukhuskomplex, vägnät och folkhögskolor… Ett ämne som är tämligen outforskat och hade förtjänat mycket mer grundstudier, jag är rädd att jag inte gör de hyperintressanta frågorna rättvisa. Hade behövt mer tid. (Men för den som vill läsa särskilt om Norrbotten kan jag  avslöja att jag helt snöade in på regionen inför arbetet med minnestexten. Just regionfrågan är i dag i Norrbotten mer aktuell än någonsin.)

Det är helt och hållet Lars Nilssons bidrag om svenska kommuner, städer och lokalsamhällen man måste läsa. Lars har i ca 25 år varit professor i stads- och kommunhistoria vid Stockholms universitet och kommer snart gå i pension. Hans kunskaper om svensk stadsbildning och urbanisering är minst sagt omfattande.

Framställningen i jubileumsboken är en fullödig sammanfattning av helt centrala ekonomiska, demografiska och förvaltningsmässiga aspekter av Sveriges geopolitiska utveckling. En hel del blir förklarat och ännu mer blir upplyst om varför och hur Sverige ser ut och fungerar (eller inte alls fungerar) som det gör.

För den som inte vill eller inte har råd att beställa boken i fysisk form har SKL lagt ut hela boken som PDF-fil. Handfast kunskap om städer, municipalsamhällen, köpingar och landskommuner från mitten av 1800-talet fram till i dag – att ladda ned och konsultera!

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i stadsregioner, Svensk stad, urban sociologi och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s