Berlin – vardagsmiljöer: Markthalle IX, Kreuzberg

Markthalle neun interior

Markthalle IX från 1901, Eisenbahnstrasse i Kreuzberg.

Saluhallen vid Eisenbahnstrasse, runt hörnet från min lägenhet vid Lausitzer Platz, uppfördes tillsammans med ett flertal liknande saluhallar i början av 1900-talet som en social- och hälsopolitisk åtgärd av staden Berlin. Saluhallarna låg vid stadens större tågstationer. Markthalle IX var livsmedelsdepå för Görlitzer Bahnhof (sedan början av 1990-talet är stations- och spårområdet omgjort till grönstråket Görlitzer Park) med tågförbindelser söderut i Tyskland.

Migranter strömmade in till staden och fattigdomen var stor, även bland de som fann enklare arbeten. Saluhallen skulle ge mindre bemedlade en möjlighet att köpa livsmedel under tak, skyddade från väderförhållanden och den smutsiga och hälsovådliga luften från industrierna. (Läs Jenny Lees fantastiska avhandling från 2009 The Market Hall Revisited om denna politiks spridning i Sverige och Europa i början av 1900-talet.)

Efter Andra världskriget finns bara tre av dessa saluhallar kvar. Markthalle IX var länge eftersatt och bortglömd. I hallen huserade två discount-butiker av billigaste sort: Aldi för dagligvaror och Kik för enkla textilprodukter. I övrigt stod hallen tom med undantag för vinddrivna och utslagna människor och hundar i kvarteret som sökte skydd.

Staden bestämde sig 2009 för att sälja hallen till högstbjudande och en grupp investerare trädde fram som ville göra precis samma sak som redan fanns i hallen, men bara mycket större: billiga butiker, discount…  Det reste ett motstånd i grannskapet och ”Initiative Lausitzer Platz” mobiliserade boende, media och politiker och stoppade försäljningsplanerna. Istället gick staden med på att till ett lägre pris sälja hallen till en nystartad föreningen med förankring i kvarteren. Föreningen ville inte bara ha fler butiker utan framför allt skapa en träffpunkt och utveckla hallens gamla, ursprungliga potential som marknadsplats.

Den underifrån-rörelse, demokratisk, alternativ i viss mån kom snart att bli enormt framgångsrik och tidigare i år etablerades två marknadsdagar – fredagar och lördagar – när lokalproducerade varor, kött och grönsaker såldes över öppna stånd. Den starka ”urban gardening”-rörelsen som finns i Berlin och i Kreuzberg-Neukölln – har fått en direkt lokal avsättning i Markthalle IX.

Men ett ytterligare steg togs sent i våras då saluhallen började användas som en event-lokal. ”Street Food Thursday” samlade mängder med kockar från hela staden, från världens alla kök, för att experimentera och bjuda på provsmakningsmenyer. Mikrobryggerier satte upp sina tunnor i källaren och snart var Markthalle IX en vindlande arena av mat och kultur och språk som blandades. Det är ungt, oerhört trendigt och väldigt trevligt – om man känner att man hör hemma i dessa aktiviteter.

Street Food Thursday i Markthalle IX.

Street Food Thursday i Markthalle IX.

Men, vänta nu! ställde sig invånarna och ägarna frågan: Har vi skapat en tudelad saluhall? För fortfarande går människor på socialbidrag, arbetslösa och turkiska hemmafruar och handlar på Aldi och Kik i ena änden – medan mediafolket, studenterna och wannabe-konstnärerna provsmakar sig genom livet goda i den andra delen.

Tidigare i augusti ägde den första öppna diskussionsträffen om Markthalle IX och dess framtid rum. Ytterligare ett kvartersmöte är planerat till nästa vecka i oktober:

Hur ska saluhallen kunna välkomna alla? Hur ska den gestaltas för att hålla kvar det som  Kreuzberg vill bli förknippat med – det alternativa; blandning, toleransen, det skitigt oanpassade från olika håll som staplas på varandra – samtidigt som suget efter en mer autentisk autenticitet – både socialt och marknadsmässigt – bara ökar och resulterar i de mest märkliga spänningar i stadsrummet.

_______

Vi kommer tala mer om mat som motor för stadsförnyelse på fredagen den 4 oktober. Ett nytt avsnitt av podcasten Staden. Denna gång om vardagsmiljöer i Berlin.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Architecture, Berlin, Urban economy och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Berlin – vardagsmiljöer: Markthalle IX, Kreuzberg

  1. Svante skriver:

    Tack för intressant läsning. Har många gånger undrat om Markthalles förflutna när jag gått förbi. Anmärkningsvärt att man engagerar sig så från stadens sida för att tillmötesgå medborgarinitiativ och värna om kvalitet och långsiktigthet i stadens utveckling. Förstår inte varför vi är så dåliga på detta i Sverige. Hur kan tex exploateringskontoret i Stockholm ha en så passiv roll och ensidig roll i såna här situationer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s