30 minuter – hur långt kommer du i olika städer?

Offentliga trafikläget i Madrid – så långt kommer du på 30 minuter.

The Atlantic City har gjort ett test av hur långt man kommer med allmänna trafikmedel på 30 minuter i olika städer i Nordamerika och i Europa. Undersökningen rymmer intressanta skillnader och förödande bevis för att omfattande satsningar på privat biltrafik under tidigare perioder i historien fortfarande lägger en begränsande effekt på räckvidden och effektiviteten på offentlig infrastruktur.

I Europa dominerar Berlin, föga överraskande, genom systemets effektivitet. Medan Madrid är bevis på motsatsen, dyra lösningar – långsamma transporter.

Läs hela undersökningen här – jag skulle gärna sett att Stockholm hade ingått i undersökningen; det känns som att effektivitet i relation till kostnad är duktigt höljt i dunkel i huvudstaden just nu.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i European urban history, offentlig kommunikation, Urban economy, Urban Europe, Urban transit. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s