Klärvoajans och kriminaltelepati

Att sierskor är behjälpliga i polisens arbete, som nyligen blivit känt, kan synas märkvärdigt. Men kikar man lite tillbaka verka spåmänniskor och klärvoajanta begåvningar dyka upp återkommande i brottsutredningar. Vid sökandet efter den försvunna flicka Engla 2008, som snart återfanns mördad, använde polisen spåtanter för att komma mördaren på spåren. Men den riktiga klärvoajanta blomstringsepoken för kriminalpolisen ur ett europeiskt perspektiv var under mellankrigstiden.

Historikern Heather Wolffram skrev för något år sedan en gastkramande studie om den tyska polisen under Weimarepoken och deras ”kontrakt” med kriminaltelepatiska medier. Då såg man beröringen med ockultism och telepati inte som något helt osannolikt. Tvärtom var 1920- och 1930-talet en tid då vissa psykovetenskaper som hypnos och tankeläsning var på god väg att få vetenskaplig legitimitet. Så blev nu inte fallet. Men tankarna om att kunna lösa svåra brott, som ofta involverade extraordinära och skrämmande hjärnfysionomier, släppte inte taget om poliskåren.

När Värmlandspolisen tar hjälp av sierskor för att hitta försvunna människor är det dock öppet mål att gissa orsaken: har rationalismen övergivit landsbygden? Känner alla varandra så väl att man med hjälp av lite eftertanke kan lista ut vart någon tagit vägen? Tillbaka ner i Weimarrepublikens härva av fantasivärldar, mörkermän och repressaliekultur får vi ändå hoppas att man inte hamnar.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Klärvoajans och kriminaltelepati

  1. Björn Nilsson skriver:

    Verkar lite gammalmodigt med folk som är ”synska” i största allmänhet. Siarna borde åtminstone uppdatera sig med ”kvantfysikens senaste rön” och ”parallelluniversa i n dimensioner” för att visa att de hänger med och inte bara står där med sina kristallkulor, kaffesump och andar! Det borde ge större möjligheter att salta fakturorna också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s