William J. Brattons föredrag på IPS i Baltimore

Jag publicerade här för drygt ett år sedan ett föredrag som William J. Bratton, portalfigur inom den amerikanska brottsbekämpningen i städer, höll vid IPS i Baltimore. Med tanke på att Bratton nu har kallats in som magic man efter kravallerna i London kan det vara värt att återge sammanhanget igen:

Bratton har sedan slutet av 1960-talet arbetat som polis i Boston och New York och var fram till oktober 2008 polischef i Los Angeles. Han har överallt varit med om att vända brottsstatistiken radikalt i dessa metropoler. Han var en av de drivande krafterna bakom det preventiva polisarbetet som insåg att polisen inte skulle ha en chans utan att vinna förtroende och samarbeta med stadens invånare på gräsrotsnivå, arbeta med föreningar, kyrkor, även med gäng och langare. Hans jobb att rensa upp i New York-polisens ineffektiva byråkrati var en avgörande vändning. (Bara inom ett par år lyckades han få kåren att beta av 50.000 anmälningar som bara hade lagts på hög!) Den dåvarande New York borgmästaren Rudolph W. Giuliani kallade Bratton för den enskilt viktigaste personen för stadens kulturella och ekonomiska blomstring under 1990-talet. (Det var innan dessa två stora egon hamnade på kollisionskurs!)

Det är ett ganska långt föredrag som inleds lite tjafsigt, men när Bratton väl kommer igång är det en rak skildring av amerikanska städers civila upplösning och polisens vanmakt under 1960- till 1980-talet – då flykten till förorten ibland var en flykt för livet. Men det är också en berättelse om en vändning och förhoppningsvis om amerikanska städers renässans under senare år.

Bratton berättar om nolltolerans och ”Broken Windows”-strategin och en satsning på trygghet i stadsrummet som är betydligt mer nyanserad än vad korta sammanfattningar brukar förmedla. Men han är väldigt apolitisk, tar inte i frågan om större reformer för de medborgare som upplever sig chanslösa i samhället. Han är en snut, helt enkelt. Och ett levande tidsdokument.

Jag var själv på plats i Evergreen House utanför Baltimore och lyssnade på Bratton.  Här är föredraget för nedladdning.

Alphabet City, New York 1970-tal

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Urban America, Urban crime, Urban Europe och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till William J. Brattons föredrag på IPS i Baltimore

 1. CurtN skriver:

  Hej Håkan!

  1. Har Brattons Baltimore-föredrag publicerats i skriftlig form eller har det något så när fullständig form refererats?

  2. Det är av betydande intresse för den samhällsintresserade att följa hur den engelska polisbyråkratin nu försöker blockera att Bratton tänkande skulle appliceras på deras arbetssätt. Liksom den tydliga symbiosen mellan polis och medier.

  • arbetsbok skriver:

   Hej, jag kan tyvärr inte svara på om föredraget finns publicerat någonstans. Institute for Policy Studies vid Johns Hopskinsuniversitetet i Baltimore hade bjudit in honom, och jag tror i det sammanhanget att organisatörerna hade bett Bratton tala om sitt arbete. Jag googlade lite, men fann då bara referenser till just denna enda föreläsning vid IPS.

 2. axelandAxel skriver:

  Tips om intressant text av Owen Hatherley om upploppen och stadsplanering/gentrification : http://www.versobooks.com/blogs/660

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s