Påsar utanför fönster

När jag besökte Detroit för drygt två år sedan var ofta förekomsten av matpåsar som hängde utanför fönstren ett tecken på att fastighetsägaren hade stängt av elektriciteten – obetalda räkningar eller som metod att trakassera bort hyresgästerna.

Matpåse utanför fönstret, Detroit 2009

Sen har jag råkat på olika former av påsar som hänger utanför fönster. Ibland är det sopor, ibland mat, ibland kläder – företrädesvis gympaskor som kanske luktar illa. En kvinna på Hornsbruksgatan hänger alltid ut sonens fotbollsskor i en påse utanför fönstret mot gatan när han kommer hem från träningen.

På Lappis vid Stockholms universitet gick för en tid sedan en mattjuv lös i korridorerna och stal ur de gemensamma kylskåpen. Det resulterade snart i en kollektiv ”hänga-påse-utanför-fönster” taktik bland studenterna.

Soppåsar i Leipzig.

Bor man i hus med rejäla fönsterbläck tenderar påsarnas innehåll att växa. Det här huset i Leipzig hade ibland rader av påsar med sopor sedan tre-fyra dar balanserandes i nischerna.

Påsar utanför studenthem i Bloomsbury.

Det här studentkomplexet i centrala London hade inga djupa fönster eller avsatser men likväl var små, likformiga påsar upphängda i varenda fönster, såg ut som sådana man plockar upp hundskit med förutom att påsarna inte var svarta. Jag kunde inte lista ut vad de innehöll.

Obskyrt att posta ett sånt här inlägg, kan tyckas. Men jag tycker det är intressant hur starkt man reagerar på det som upplöser gränsen mellan privat och offentligt. Det är så störande och äckligt med påsar utanför fönstret. Det finns ingen arkitektur som planerar in en liten påslucka i fasaden. Och ändå verkar behovet dyka upp, ideligen…

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Architecture och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s