Medborgarkoll på stadsrummet: Sukey och PragueWatch

Några avslutande anteckningar om INURA-mötets skörd från helgen:

Jag skrev tidigare om brittiska studenters något överraskande militaristiska hållning gentemot den konservativa-nyliberala koalitionens brutala slakt av hum-sam fakulteternas anslag på universiteten. Utifrån de ibland våldsamma konfrontationer som har skett mellan polis och studentdemonstranter i London och andra städer har det utvecklats en smartphone-applikation som är helt gatusmart och som lustigt nog använder sig av samma honnörsord i sina slogans som uppbärarna av New Metropolitan Mainstream: ”safe and informed”! Trygg och informerad – inte gällande var de farliga fattiga och de dåliga skolorna befinner sig i stadsmiljön i det här fallet – utan om var polisen håller till!

Sukey - för förbannade studenter

Appen bygger på information som rapporteras in från gatan, via Twitter, Google Latitude, SMS eller bildservice som Flickr och TwitPic. Ett team tar informationen, filtrerar den och uppdaterar vad som händer på stadens gator i realtid på en karta.

(Namnet ”Sukey” kommer av en engelsk barnramsa: ”Polly put the kettle on, Sukey takes it off again” – kettling är också namnet på polisens kedja för att hålla fast gatudemonstrater i timmar på samma ställe.)

Gaturebeller med iPhones. Vad som är en genuint innovativ studentprotest och vad som är kommodifieringen av revoltromantik – det låter sig allt svårare avgöras.

En annat program som mer tydligt används för att medborgare ska kunna ha koll på politikens implementering i stadsmiljön är tjeckiska PragueWatch

PragueWatch overview map

Betaversionen (ännu bara på tjeckiska) lanserades för en kort tid sedan (men en engelsk informationstext finns här.). PragueWatch är en sajt som bevakar stadsomvandlingsprojekt där social orättvisa, befolkningsmässig polarisering, miljöförsämring eller ekonomisk exploatering är förekommande. Det är en kollektiv sajt där lokala medborgaraktivister skickar rapporter till en moderator, som i sin tur finansieras av en icke-vinstdrivande stiftelse i Prag som nagelfar stadspolitikk och förändringar i staden.

Klickar man på de utmärkta platserna kommer en text på max 300 ord upp om projektet i fråga. Informationen, skriver initiativtagarna, strävar efter att förhålla sig ”objektiv” och endast redovisa fakta.

Om nu det civila samhället ska bekosta och organisera så mycket av den verksamhet som tidigare sköttes av det offentliga är det inte helt fel att detta samhälle ökar sin kritiska synlighet gentemot makthavare i stadsrummet. Varje stad med aktiva och engagerade medborgare borde ha en PragueWatch.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Urban Europe, Urban revolution, urban sociologi och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s