Kartan som konst och analysverktyg

Det är fascinerande hur kartografering kan användas för att överskrida gränserna för vad som utgör politisk information, socialt nätverksutbyte, konstprojekt eller aktivistprogram.

MigMap är en annan sådan mix av konstnärlig-policykritik/information om migrationspolitiken inom EU. Det är ett tvärvetenskapligt forsknings-, film-, ljud- och utställningsprojekt i vilket forskare, filmare, mediaaktörer och konstnärer samarbetar. Syftet är att beskriva, analysera och gestalta de transnationella migrationsströmmarna och hur de påverkar Europa. Genom att sammanföra skilda discipliner och konstnärliga genrer skapas kartor och diagram som kräver att man tänker om, ställer in ögonen, pressar ut de egna kognitiva ramarna något.

Flyktingdiskursen inom EU enligt MigMap

MigMap förmedlar en bild av var och hur produktionen av kunskap för närvarande sker när det gäller frågor om migration. Vem deltar i och vem har tillgång till kunskapsproduktionen. Kartograferingen ser till exempel på hur europeiska normer i politiken och i det civila samhället får praktiska konsekvenser, och vilka myndigheter, personer och institutioner som deltar i denna process. Slutligen görs en analys av hur ansvaret fördelas och legitimeras.

Nations and organisations in EU migration policy

Det finns förmodligen en uppsjö policyområden in EU som skulle behöva ruskas om av konstnärlig input på liknande sätt. 

MigMap-projektet stöds av den tyska Kulturfonden och Pro Helvetia, konstkommission i Schweiz och Aargauer Kuratorium.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Urban Europe och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s