Pilsnerhak och socialt företagande

I min mobil hittade jag några foton från Amsterdam i samband med världshistorikerkongressen för drygt en månad sedan. Innan jag åkte hem åt jag lunch på de Prael – köttbullsmacka och hemmagjord pilsner. Det var den mest meningsfulla händelsen på hela konferensen. de Prael är ett bryggeri med både ett ekonomiskt och ett socialt motiv. Företaget strävar efter – som det står i menyn – ”att ge ett hederligt jobb och en produkt att vara stolt över till människor som annars har det svårt att finna sin plats på den vanliga arbetsmarknaden.” Den lite klumpige och milt talande mannen som serverade gav hela stället en innerlighet som man sällan stöter på i krogsammanhang.

Det var ingen direkt rusning när jag var där, olika mer eller mindre kantstötta existenser kom och gick, riggade upp en tv inför kvällens Ajax-match och jämförde vad jag tror var tipskuponger med varandra. Jag hann minnas en gång när gamla Andalusiska hunden på Kungsbroplan serverade gratis julbord åt hemlösa för drygt tio år sedan. Den där värmen infann sig aldrig, trots den plakativt goda gärningen. Filantropi på krogen framstod mer som ett elaborerat PR-trick.

Kombinationen däremot av pilsnerhak och socialt företagande på de Prael var mänsklig och lågmäld.  (Åtminstone några timmar innan fotbollsmatchen skulle dra igång!)

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Urban Europe och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s