Lovecrafts städer

Jag skrev tidigare om stadsmiljöer i klassiska Science fiction-böcker. Vidgar man genrebeteckningen något är självklart H. P. Lovecrafts berättelser utmärkt ”urban horror” och innehåller andlöst täta stadsskildringar.

The Nameless City” återger fyndet av en övergiven stadsruin på den arabiska halvön. Staden uppfördes före människorna bosatte jorden av en krälande art urinvånare som ännu inte helt försvunnit utan dragit sig ned under marken i väntan på att återta sitt rike.

Skuggan över Innsmouth” är en koncentrerad redogörelse för urban klaustrofobi. Berättelsen spinner egentligen utifrån busstationen dit bokens huvudperson kommer – ett missriktat ögonkast in i en kyrka gör att han få syn på en kuslig ritual och sen utvecklas hela berättelsen som en flykt genom gränder och över öde torg. Den dästa, nedgångna innerstaden med sina fyllon och övergivna järnvägsspår får liksom en organisk mening i att den befolkas av fiskliknande varelser stadda i grotesk transformation.

The "Innsmouth look"

Det är inte förvånande att det finns kartor över Innsmouth och Arkham och andra påhittade orter och regioner i Massachusetts dit Lovecraft förlade flera av sina skräckberättelser. Den urbana strukturen är i sig en förutsättning för människornas grundläggande utsatthet i berättelserna.

Karta över Innsmouth

Det är intressant att Lovecraft skrev några av sina mest urbana noveller under samma tid som Chicagoskolans andra generation var som mest aktiv publicistiskt. Skildringen av fiskfolket i Innsmouth eller Cthulhu-anhängare i Arkham har vissa generella drag gemensamt med de etnografiska studier som Chicagoskolans forskare gjorde på 1920- och 1930-talet över etniska enklaver och slumbebyggelse i växande amerikanska industristäder. Harvey Warren Zorbaughs ”The Gold Coast and the Slum” från 1929 har t.ex. en ekologisk diskussion om evolution och naturliga områden för vissa ”raser” att frodas i som inte står Lovecrafts slemmigare föreställningar långt efter. Det skulle vara intressant att se om det går att påvisa något konkret inflytande.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Urban America, urban sociologi och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s