Priset på det nödvändigaste

Det bästa med Prospect Magazine är att man får ett slags komprimerad bild av vilken smart, vacker och samtidigt sjukt ansvarslös värld vi egentligen lever i. Det förmedlar tidskriften på ett suveränt skrämmande sätt, just för att den har slagsida åt det flåsoptimistiska. Men Prospect i grunden är en moralisk blaska, liksom de flesta riktigt bra tidskrifter faktiskt är. (Jag var själv en gång med och försökte göra en liknande svensk variant…)

Jag läser numera varje artikel i varje nummer. Det är en intellektuell överlevnadsstrategi i ett kallt klimat.

Diagrammet här nedan hade sitt ursprung i ett inlägg i bloggen ReflectionOf.Me om värdet av väsentliga saker, som t.ex. olika vätskor man behöver för att leva i den moderna världen. Prospect publicerade följande replik (som visade sig vara felaktigt!):

Priset på en liter av olika vätskor

Läsarkommentarer påpekade att redaktionen hade underskattat priset på en liter Chanel-parfym ordentligt och glömt att ta upp priset för exempelvis Botox – den dyraste vätskan och en som i tilltagande grad anses nödvändig i vissa kretsar. Prisuppgifterna per liter i deras rätta förhållande till varandra skulle vara:

1. Botox (£40000)

2. Chanel No.5 (£780)

3. Svart bläck till skrivaren (£300)

4. Människoblod (£244)

5. Champagne (£28)

6. Bensin (£1,10)

7. Evian (£0,40)

8. Råolja (£0,30)

9. Läsk (£0,28)

Hela diagrammet är moraliserande. Men det fina är att jag inte riktigt vet hur jag ska bli upprörd – att blod är dyrt eller billigt, eller att råolja är billigare än mineralvatten? Jag för ett slags inre debatt om mina egna moraliska kriterier. Sådant får Prospect en att hålla på med och det är… ska vi säga…  stimulerande.

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s