Bostadskris och ryggmärgsreklam i USA

Finans- och bostadskrisen diskuteras ständigt, särskilt i anslutning till att Obama har introducerat sitt räddningspaket. Men tittar man på några debatter om bostadskrisen på amerikansk tv, blir man snabbt åksjuk. Först i ”60 Minutes” och sedan under CNBC-dokumentären ”House of Cards” avbryts ständigt debatterna om och skildringarna av bostadskrisen med hurtiga kom-igen-nu-reklaminslag som uppmanar att man ska ta ”riskfria, utländska lån” och skjuta upp både räntor och amorteringar. Eller franchising-bolaget ”We buy ugly houses.com” som fortsätter att erbjuda samma luftmackor som tidigare.

Sånt är oroande. För man får en känsla av att några ännu inte har fattat. Inte på riktigt. Om så hela världen sparkade på den trasiga amerikanska pengamaskinen skulle displayen flimra fram uppmaningar om berikande, tillväxt och kreditflöden till varje pris. Det är allmänt känt här att delar av reklamvärlden som gjorde jobb åt finanssektorn kom att bli präglad av närmast endemisk cynism. Detta framgick med önskvärd tydlighet i ett meddelande mellan en reklambyrå och pengaförflyttare på Wall Street som återgavs i dokumentären:  ”Låt oss hoppas att vi alla är förmögna och pensionerade när detta korthus faller sönder!”

Om arbetsbok

Arbetsboken skrivs av mig, Håkan Forsell. Här testar jag fältrapporter, tankar och utkast framför allt utifrån mitt arbete som urbanforskare och historiker. För att läsa och ladda ned längre artiklar och bokmanus besök min hemsida, www.hakanforsell.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized, Urban America och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s